Фискалният съвет взе участие в онлайн семинар на Мрежата на независимите фискални институции

На 23-ти ноември 2021г. в онлайн формат се проведе семинар на тема „Преглед на икономическото управление: какви да са правилата в постпандемичната среда“, организиран от Мрежата на независимите фискални институции в ЕС и Центъра за изследване на европейските политики, гр. Брюксел. Участие в семинара взе д-р Дияна Металова, главен експертен сътрудник към ФС.

Лектори на събитието бяха Ричард ван Цвол, председател на Мрежата на независимите фискални институции в ЕС и Себастиан Барнс, зам.-председател на Мрежата на независимите фискални институции в ЕС. В дискусията се включиха още Жирон Диселбром, бивш председател на Еврогрупата и Ксавиер Дебрюн, член на Европейския фискален борд.

Темата на семинара беше свързана с подновения от страна на ЕК Преглед на рамката за фискално и икономическо управление в ЕС, преустановен след избухването на пандемията от Ковид-19. Във фокуса на дискусията беше поставен въпросът относно бъдещето на фискалните правила.

В тази връзка Мрежата на независимите фискални институции в ЕС представи своята разработка „Преглед на фискалното и икономическото управление на ЕС. Принос на Мрежата на независимите фискални институции в ЕС“, насочена към задълбочаване ролята на независимите фискални институции по отношение новите перспективи за фискални правила, както и конкретни предложения за тяхното прецизиране.

Разработката на Мрежата може да видите ТУК.